Horúci letný večer, vôňa chrumkavého mäska,  grilovanej zeleninky, smiech a zábava v kruhu priateľov… čo môže byť lepšie než typická letná grilovačka?

Rozpáľte gril a srdce šéfkuchára

Na každú správnu grilovačku je nevyhnutná dôkladná príprava. Okrem potrebných surovín a ingrediencií, z ktorých budete počas grilovania čarovať, je alfou a omegou príprava funkčného grilu. Chýbať by vám nemalo samozrejme ani príslušenstvo na praktickú a bezpečnú prípravu vašich delikates: rošty, ochranné kryty, vidlice, obracačky… Príslušenstvo voľte podľa typu vášho grilu – elektrického, plynového či na drevené uhlie. Pamätajte, že pred prvým grilovaním by ste mali nechať gril najskôr vypáliť, čím zabránite lepeniu mäsa o rošt. Gril by pred prípravou pokrmov mal byť nielen vypálený, ale, samozrejme, aj dostatočne rozpálený, a to pri teplote 200 °C.

Chutné grilovacie vychytávky

Či je gril dostatočne rozžeravený, a teda dosiahol požadovanú teplotu, zistíte podľa toho, že mäso pri kontakte s roštom zasyčí. Na rošt by ste však nemali ukladať príliš hrubé kusy mäsa, voľte radšej tenšie plátky s hrúbkou približne 2 centimetre a menej. Možno vás prekvapí, a možno nie, že súčasným trendom je mäso nemarinovať. Marináda totiž zvykne z mäsa stekať a pripekať sa. Ideálne je preto mäso iba jemne okoreniť a do marinády ho namáčať až po ugrilovaní. Skvelou vychytávkou sú aj grily s aromatickým systémom. Pod roštom grilu majú umiestnené misky, do ktorých môžete naliať víno, pivo alebo vodu s korením, ktoré sa počas grilovania budú odparovať a mäsko krásne prevoňajú. 

Mäsko a ryby – nespravte chyby

Ďalšou podstatnou zásadou je do mäska počas grilovania nepichať, inak z neho vytečia šťava a zostane suché. Na manipuláciu používajte grilovacie podberáky a obracačky.  Mäsko sa v zásade griluje krátko. Presný čas však závisí od typu mäsa, jeho konkrétnej časti a želaného výsledného pokrmu. Ak si nie ste istý, či je už mäsko dostatočne prepečené, použite grilovací teplomer. Grilovať samozrejme nemusíme iba mäso. Výbornou voľbou sú aj ryby (najmä losos, morský vlk, tuniak), morské plody či sezónna zelenina.

Pri grilovaní rýb dosiahnete najlepšie výsledky na grilovacej mriežke. Pokiaľ ju nemáte, opakovane rybku pokladajte a dvíhajte na rošt, čím na nej vytvoríte nepriľnavý povlak. Ryby sú skutočne jednoduchá grilovacia záležitosť, na grile im stačí stráviť zhruba 3 minúty. Morské plody ako krevety, chobotničky či sépie si vyžadujú ešte kratší čas. Pred grilovaním ich zľahka potrite olejom, aby si v sebe udržali svoj vysoký podiel vody a zostali krásne šťavnaté aj po upečení. Nevynechajte ani spomínanú zeleninu. Ideálnym adeptom na grilovanie je paprika, paradajka, cuketa, baklažán, kukurica, cibuľka a mnoho ďalších, ktoré dokonale doplnia vaše lahodné grilovacie menu. Vašim chuťovým pohárikom sa medze prakticky nekladú.

Bezpečnosť na prvom mieste

Váš záhradný stôl sa už prehýba pod taniermi plnými voňavých, chrumkavých delikates, zábava graduje, ale čo s grilom? Ak máte gril na drevené uhlie, bezprostredne po skončení grilovania by ste uhlíky nemali zalievať vodou. Náhla zmena teploty by totiž mohla spôsobiť jeho popraskanie, preto gril najskôr nechajte v pokoji vychladnúť. Ak máte nutkavú potrebu gril očistiť, vedzte, že to nie je nutné. Rozhodne by ste sa mali vyhnúť saponátom, na prípadné očistenie použite radšej iba jemnú kefku. Pokiaľ gril skladujete vonku, chráňte ho pred vplyvmi prostredia ochranným krytom.

Vieme, že grilovačka je v prvom rade o zábave v kruhu rodiny a priateľov. Avšak každá zábava sa môže ľahko vymknúť spod kontroly, najmä ak pri nej dochádza k manipulácii s ohňom. Prípadný požiar totiž dokáže napáchať rozsiahle materiálne a následne i finančné škody. Aby vaše finančné prostriedky neľahli popolom, nezabudnite na uzatvorenie poistenia domácnosti, z ktorého vzniknuté náklady šikovne vykryjete.

Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.