Tekvica je zrejme najtypickejším symbolom Halloweenu. Táto svietiaca oranžová hlavička však v sebe ukrýva viac, než len schopnosť vystrašiť. Má zázračné účinky na ľudské zdravie a mnohostranné využitie v domácnosti.

Pozrime sa tekvici na zúbok

Jesenné obdobie so sebou okrem pestrofarebnej prírody prináša i „pestré“ dni podlomeného zdravia. Sezónne nachladnutie a chrípka sú dôsledkom našej oslabenej imunity, a preto je nesmierne dôležité ju patrične posilňovať. Vedeli ste, že posilniť vašu imunitu dokáže aj svietiaci strašiak z vašej záhrady? Tekvica totiž obsahuje široké spektrum vitamínov a cenných minerálnych látok.

tekvica-preistotu-tipy

Okrem vody majú v tekvici bohaté zastúpenie najmä vitamíny C, B a E. Objavíte v nej i betakarotén, meď, železo, draslík, selén, magnézium a vlákninu. Okrem imunity tak posilníte zdravie vašich očí, srdca a pokožky, podporíte tráviaci systém a udržíte si štíhlu líniu. Cenný zdroj týchto zázračných zložiek pritom nájdete nielen v samotnej dužine, ale i v šupke či jadierkach. Myslite na tento fakt vždy, keď sa rozhodnete pustiť do halloweenskej tekvičkovej výzdoby.

Chutná porcia zdravia

Využite potenciál tejto oranžovej lahôdky naplno a pripravte si tie najchutnejšie recepty z tekvice. Tekvica nám totiž ponúka omnoho viac, než len populárne pražené semienka. Z tekvice si môžete pripraviť lahodné polievky, omáčky, chutnú prílohu k mäsu či šťavnatý koláč. Predstavivosti a chuťovým pohárikom sa medze nekladú. Mimoriadne obľúbený, a najmä výživný, je i tekvicový olej, ktorý obsahuje až 90% nenasýtených mastných kyselín a množstvo cenných minerálnych látok.

tekvica-preistotu-tipy

Hoci existuje množstvo rôznych druhov a odrôd tejto plodiny, v súčasnosti je snáď najpopulárnejšou tekvica Hokkaido. Táto malá japonská tekvička je obľúbenou ingredienciou najmä do krémových polievok, nátierok, ale i lahodných dezertov. Vďaka nízkemu obsahu kalórií a cukru je vhodná aj pre diabetikov a ľudí s redukčnou diétou. Vyskúšajte napríklad náš osvedčený tip na rýchlu večeru: Nakrájajte tekvicu na drobné mesiačiky, zalejte tekvicovým, resp. olivovým olejom, osoľte a dajte upiecť do rúry. Týmto jednoduchým spôsobom si pripravíte chutné, chrumkavé hranolky, kvôli ktorým nemusíte mať výčitky svedomia. ☺

Doprajte si viac krásy

O čo strašidelnejší vzhľad dodá tekvica vášmu domu, o to krajší dopraje vašej pleti a vlasom. Cenné vitamíny, minerálne látky a antioxidanty, ktoré táto typická plodina jesene obsahuje, nabijú vašu pleť energiou a silou. Betakarotény jej navyše dodajú zdravú farbu a vysoký podiel vody pleť hĺbkovo hydratuje.

Vyskúšajte domácu tekvicovú masku: Rozmixujte dužinu, pridajte med a zmiešajte. Zmes naneste na tvár, nechajte krátko pôsobiť a následne opláchnite. Obdobnú kúru môžete aplikovať aj na vlasy. Ak je vaša koruna krásy suchá a polámaná, odporúčame vám výživnú masku z tekvice: Rozmixujte kúsky tekvice (približne jeden hrnček), pridajte lyžicu medu a téglik jogurtu. Hustú kašu vmasírujte do vlasov, nechajte krátko pôsobiť a dôkladne opláchnite. Výsledkom budú krásne regenerované vlasy plné lesku a sily.

Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.