Na prvý pohľad možno pôsobia ako príliš obyčajné jedlo, celozrnné kaše však určite stoja za vyskúšanie. V niektorých častiach Slovenska sa jedli častejšie ako halušky a ich popularita opäť rastie. Skvele zasýtia, nezaťažujú priveľmi žalúdok a sú jednoduché na prípravu. Zistite, ktorá je pre vás tá najlepšia, a inšpirujte sa chutnými receptami.

Ktorú obilninu zvoliť?

Kašu môžeme pripraviť z akéhokoľvek druhu obilniny. Každá má pre naše zdravie iný prospech a najlepšie, zdá sa, urobíme, ak ich budeme pri varení striedať. 

Ovos na vyladené trávenie –patrí k najbežnejším. Je bohatý na vitamíny skupiny B, vlákninu, proteíny aj prospešné mastné kyseliny. Vďaka svojmu zloženiu pozitívne pôsobí na tráviaci trakt.

Pohánka proti kŕčovým žilám – obsahuje proteíny, ale aj zinok, meď, selén a mangán, vitamíny skupiny B a vitamíny C a E. Veľkým benefitom pohánky je obsah rutínu, označovaného aj ako vitamín P. Rutín pozitívne vplýva na cievy, je vhodný pri kŕčových žilách aj hemoroidoch.

Špalda ako základ dňa – je ako stvorená na raňajky, pretože je zdrojom komplexných sacharidov. Nadlho zasýti, dodá energiu a pritom nezaťaží tráviaci trakt. Obsahuje proteíny, zdravé tuky, vitamíny, minerály aj stopové prvky, je preto vhodná na podporu imunity.

Pšeno poteší vlasy aj nechty –pšeno je vlastne proso bez šupky, ktoré je prirodzene bezlepkové a navyše bohaté na proteíny, vlákninu, vitamíny skupiny B, železo a kremík. Jeho zloženie pomôže aj pri oslabených nechtoch a vlasoch.

Jačmeň bohatý na vlákninu – kaša z neho pripravená má dlhú tradíciu. Je ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu aj proteíny. Jačmeň je tiež bohatý na vitamíny skupiny B, ale aj mangán  a fosfor.

Tanier s kašou ozdobený hruškou a medom.
Ak máte radi sladšie chute, pridajte do kaše trocha medu. (Foto: Unsplash.com)

Kaše chutia na sladko…

Príprava kaše je jednoduchá – zväčša stačí obilninu uvariť vo vode a prípadne pridať mlieko. Ak máte ráno málo času, pokojne si ju pripravte večer a dajte do chladničky. Na raňajky ju stačí len ohriať pridaním vody alebo mlieka a ochutiť. Skvele poslúži kakao, kvalitná čokoláda, škorica, vanilka, mak aj kokos. Siahnuť môžete takisto po chia semienkach a rôznych orieškoch.

Ideálne je doplniť ju aj ovocím, najmä sezónnym. Cez zimu použite jablká, hrušky či banány, cez leto bobuľové ovocie ako jahody, maliny, černice či čučoriedky. Pre milovníkov nových chutí stojí za skúšku aj exotickejšie mango, papája alebo granátové jablko. Ak sa vám žiada trochu sladšia, pridajte med, javorový alebo agáve sirup či stéviu.  

… aj na slano

Základ si pripravíte rovnako ako pri sladkej verzii – z obilnín, vody, živočíšneho či rastlinného mlieka. Pri varení skúste použiť riasy, ktoré sú cenným zdrojom minerálnych látok. Pokiaľ ich doma nemáte alebo nechcete experimentovať, pridajte trochu rozdrvených byliniek. Na jemnejšiu chuť a krémovú textúru vhoďte do hotovej kaše kocku masla.

Uvarený pokrm môžeme posypať čerstvou petržlenovou či cibuľovou vňaťou, pažítkou, tekvicovými semiačkami. Pokojne ju doplňte aj dusenou alebo restovanou zeleninou. Na finálne preliatie použite kvalitné za studena lisované oleje.

Kaša v hrnci a na tanieri.
Aj slaná verzia kaše poteší chuťové poháriky. (Foto: Unsplash)

5 skvelých receptov na každý deň

Sladká pšenová kaša

Pšeno si v sitku trikrát sparíme horúcou vodou, prepláchneme studenou. Uvaríme vo vode, ktorej by sme mali dať asi 1 cm nad pšeno alebo v pomere 1:1,8 (pšeno : voda) . Varíme 15-20 minút. Počas varenia pridáme orechy či pokrájané sušené ovocie podľa chuti – slivky, hrozienka, marhule… Ochutiť môžeme aj škoricou alebo vanilkou. Hotovú kašu môžeme zjemniť maslom a na tanieri ozdobíme ovocím. 

Chia jačmenná kaša s banánmi

30 g jačmenných vločiek nasypeme do hrnca, pridáme 1 čajovú lyžičku ľanových semienok, prilejeme približne 150 ml vody a rozvaríme. Pridáme 100 ml plnotučného mlieka a varíme, kým nezískame redšiu kašovitú konzistenciu. Ak kaša priveľmi zhustla, pridáme ešte trochu mlieka. Nakoniec primiešame 100 g roztlačených banánov a vmiešame chia semienka, ktoré kašu po chvíli zahustia.   

Ryžová krupica

Jednoduchá a veľmi rýchla kaša – stačí zohriať mlieko a potom doň nasypať ryžovú krupicu – na 1 dl mlieka dáme vždy asi 10 g krupice. Osladíme podľa chuti a miešame, kým nezhustne. Naberieme a necháme navrchu roztopiť trochu masla, ochutíme napríklad kakaom a pokrájaným banánom alebo iným ovocím.

Kaša z jačmenných krúp

Krúpy si uvaríme v osolenej vode. Nakrájame nadrobno 1 veľkú cibuľu, orestujeme na oleji a pridáme uvarené krúpy. Dolejeme vodu do želanej konzistencie a dáme prevrieť. Kašu posypeme tekvicovými či inými semienkami podľa chuti a pokvapkáme tekvicovým olejom.

Bylinkovo-zeleninová ovsená kaša

Štyri hrste ovsených vločiek zalejeme vodou a necháme hodinu „pučať“. Na rozohriatom oleji osmažíme dozlatista 1 malú nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nastrúhanú mrkvu a zeler a ďalej smažíme. Keď začne zelenina mäknúť, osolíme ju, pridáme ovsené vločky a 1 hrnček zeleninového vývaru alebo vody. Pridať môžeme nasekané oregano, saturejku či ligurček. Varíme bez miešania na jemnom plameni asi 20 minút. Hotovú kašu posypeme tekvicovými semienkami.