Presvedčiť drobcov, aby jedli zdravé jedlá, môže byť naozaj ťažké. Pripravte im to, čo majú radi, s trochou fantázie a s malými zdravými obmenami.

Vyskúšajte zdravšie alternatívy

Ak chcete jesť zdravšie, nemusíte meniť celý jedálniček. Pri pečení či varení stačí jednoducho vymeniť zopár základných ingrediencií za zdravšie alternatívy. Napríklad celozrnná pšeničná múka má oproti bielej pšeničnej múke oveľa viac živín a navyše má nižšiu energetickú hodnotu. Vyskúšajte ju použiť do varenia alebo zvoľte iné múkové alternatívy, napr.  cícerovú, mandľovú alebo kokosovú múku. Tieto zdravšie alternatívy neobsahujú lepok, preto sú vhodné pre detičky, tehotné ženy, diabetikov aj celiatikov. Viac informácii o nutričných hodnotách v bielej a celozrnnej múke si prečítajte v tomto článku  alebo zistite, prečo je biela múka na v pekárňach obľúbenejšia ako tá pšeničná.

Vymeňte cukor za prírodné sladidlá

Nahradiť cukor a sladkosti z obchodu zdravšími alternatívami môže byť zo začiatku ťažké, no nie nemožné. Začnite jednoducho, namiesto cukríkov zvoľte čerstvé alebo sušené ovocie, napríklad figy, marhule, ananás alebo mango. Tieto prírodné sladkosti sú zdrojom energie a kombinácie látok prospešných pre celé telo a trávenie. Pre istotu ich deťom podávajte v doobedných hodinách pre ich vyšší podiel sacharidov, ktoré na večer deťom dajú zbytočne veľa energie. Pri pečení zas vyskúšajte nahradiť klasický cukor stéviou alebo medom, k palacinkám či do kaše pridajte prírodný javorový sirup a namiesto cereálnej tyčinky pribaľte deťom do školy jablko, alebo domáce müsli tyčinky, tzv. flap jacky.

Na ich prípravu budete potrebovať len maslo, prírodné sladidlo (agáve, javorový sirup alebo med), ovsené vločky, štipku soli a podľa chuti buď sušené ovocie, kokos alebo čokoládu. Roztopte maslo v sirupe, potom zmiešajte s vločkami a inými ingredienciami a na predpripravený plech s papierom na pečenie rovnomerne hmotu rozmiestnite. Pečte asi 25 minút pri teplote 180 stupňov.

Ako prekabátiť deti, aby chceli jesť zdravo?

Všeobecne známym fígľom, ktorý na deti platí, je príprava jedla tak, aby sa im páčilo a aby sa dalo rýchlo zjesť. Skúste variť takú zeleninu, ktorá sa dá jednoducho chytiť do rúčky a zjesť, či ukryť zeleninu do krémových polievok. Ak aj vaša ratolesť má slabosť na sladké, vyskúšajte napríklad spoločne urobiť domáce keksíky. Na tie bez cukru, vhodné aj pre najmenšie detičky, budete potrebovať:

  • 10 minút na prípravu,
  • domáci med, maslo, ovsené vločky a špaldovú (alebo aj cícerovú, mandľovú či kokosovú) múku, 2 vajíčka,
  • drobnosti podľa vlastnej chuti – mandle, oriešky, horkú čokoládu, kokos alebo sušené ovocie

Na začiatok zmiešajte maslo s medom v jednej miske a suché ingrediencie v druhej. Potom maslo a med pridajte k zvyšku spolu s vajíčkami, dobre zmiešajte a vytvarujte guličky. Nezabudnite si predhriať rúru na 170 stupňov a pečte asi 25 minút. A zdravé tyčinky sú na svete.

Dezert pre deti aj dospelých

Veľkým trendom je dnes avokádo. Hoci je samo o sebe takmer bez chuti, je bohatým zdrojom zdravého tuku, ktorý deti potrebujú. Vyskúšajte pripraviť zdravú avokádovú pochúťku, ktorú si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí – krémový a sladký čokoládový mousse z avokáda. Príprava je jednoduchá, stačí vám mixér, zrelé avokádo, kakao alebo roztopená horká čokoláda a prírodné sladidlo, napríklad agáve či javorový sirup. Všetko spolu rozmixujete do jemnej peny a šup s tým do misky.

Deti sú radosť, preto ich treba chrániť. O ich budúcnosť sa môžeme postarať zdravou stravou, vedením k pravidelného pohybu alebo aj šikovným životným poistením. V poisťovni Kooperativa majú v ponuke šikovné poistenie s názvom Dukátik, ktorým zabezpečíte svojmu dieťaťu finančnú rezervu pre štart do života a úrazovým pripoistením získate aj krytie trvalých následkov úrazu, detských zlomenín alebo úrazové poistenie 2 dospelých osôb.

Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.