Celiakia postihuje čoraz viac ľudí v akomkoľvek veku. Rizikovou skupinou sú najmä deti, ktoré prechod na bezlepkovú diétu zvládajú neraz ťažko. Ak sa k tomu pridá povinná školská dochádzka a školské obedy, obavy pociťujú i rodičia. Ako sa s nimi vysporiadať?

Čo je to vlastne celiakia?

Celiakia je autoimunitné ochorenietenkého čreva, kedy dochádza k precitlivenosti organizmu na zmes bielkovín zvanú glutén. Glutén, známy najmä pod pojmom lepok, je zmes bielkovín obsiahnutá v mnohých druhoch obilnín, ako sú pšenica, jačmeň, raž, žito, ale i čoraz populárnejšia špalda. Organizmus celiatika reaguje aj na malé množstvo týchto bielkovín veľmi agresívne – imunitný systém vytvára protilátky, ktoré narúšajú sliznicu tenkého čreva a vytvára sa zápal. Narušením sliznice čreva zároveň dochádza k vyhladzovaniu klkov, ktorými je telo zdravého človeka vystlané.

chliep-lepok-desiata-celiakia

Klky tvoria významnú funkciu v strebávaní živín, takže ich vyhladenie spôsobuje nedostatočný príjem potrebných vitamínov a cenných minerálnych látok. Organizmus neprospieva a úbytkom nevyhnutných živín pripravuje pôdu pre vznik rôznych závažných ochorení. Najčastejšími sú anémia spôsobená nedostatkom železa, osteoporóza a rachitída ako následok nedostatku vápnika a vitamínu D a mnoho iných. Dodržiavanie bezlepkovej diéty – doposiaľ jediného lieku na celiakiu – je preto nevyhnutný celoživotný proces a mal by prebiehať bez akýchkoľvek kompromisov.

Už žiaden lepok

Dodržiavanie bezlepkovej diéty je mnohokrát náročný boj, najmä ak doň musíte zasvätiť dieťa. Kým dospelý človek si uvedomí nebezpečenstvo a riziká svojej diagnózy pomerne rýchlo, dieťa s vylúčením mnohých potravín, a najmä sladkostí, môže zápasiť podstatne dlhšie. V domácich podmienkach máte „bezlepkovosť“ ako-tak pod kontrolou. Jedálny lístok prispôsobíte diétnym potrebám vášho dieťaťa, nakúpite len tie potraviny, ktoré sú pre vaše dieťa bezpečné a pri príprave jedla zamedzíte možnej kontaminácii lepkom.

Problém však nastáva, ak sa má vaše dieťa stravovať mimo domova a bez vašej prítomnosti. Takýmto rizikovým míľnikom v bezlepkovom živote vášho dieťaťa je i nástup do školy. Váš malý školák totiž bude dennodenne konzumovať desiatu a obed, prípadne i olovrant bez vášho prísneho dohľadu. Ako sa na túto fázu plnú stravovacej dôvery pripraviť?

Bezlepková diéta v školskej lavici

Základom, ako úspešne zvládnuť bezlepkovú diétu počas dlhých školských dní, je dôkladne vaše dieťa oboznámiť s jeho zdravotnou situáciou. Dieťa musí pochopiť, že jedlo a sladkosti iných detí sú preň veľmi škodlivé a môžu mu spôsobiť vážne problémy. Pokiaľ dieťa odmieta túto skutočnosť prijať, je vhodné sa poradiť s detským psychológom. Je totiž nevyhnutné, aby dieťa vedelo, čo smie a nesmie zjesť a rovnako nevyhnutné je informovať i jeho pedagógov, pracovníkov školskej jedálne, rodičov ostatných detí a deti samotné. Eliminujete tak riziko tajnej výmeny desiat a sladkostí medzi deťmi, ktoré pedagóg nemusí ustriehnuť. Z hľadiska podávania obedov sa informujte, či daná škola poskytuje možnosť bezlepkovej stravy, prípadne je schopná takúto pripraviť.

Pripravte si zoznam povolených a zakázaných potravín, pretože mnoho ľudí si myslí, že lepok je len v múke a produktoch z nej. Táto úvaha je samozrejme nesprávna. Lepok môže byť ukrytý v omáčkach, kečupe, rôznych dochucovadlách, pudingoch, párkoch, atď. Pracovníkov jedálne upozornite aj na riziko kontaminácie – použitie čistých panvíc, naberačiek či nového oleja, v ktorom sa predtým nesmažili jedlá s obsahom lepku. Len dôkladná informovanosť personálu školy o všetkých rizikách celiakie, povolených a zakázaných potravinách, či príznakoch vášho dieťaťa pri náhodnom požití lepku, zabezpečí vášmu dieťaťu zdravie a vám pokoj v duši.

Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.