Jahody môžeme pokojne nazvať ovocným pokladom. Okrem bohatého obsahu vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov sa môžu popýšiť opojnou vôňou, šťavnatosťou a dokonale sladkou chuťou. Poradíme vám recepty na jahodové dobroty aj to, kam sa vybrať na jahodový samozber.

Tip 1: Rýchly jahodový dezert v pohári à la cheesecake

Tento rýchly nepečený dezert je určený pre všetkých nevyliečiteľných pôžitkárov. Získa si vás nielen hriešne lahodnou chuťou, ale aj jednoduchou prípravou.

Budeme potrebovať pol kila čerstvých jahôd, balíček maslových sušienok, 2 polievkové lyžice rozpusteného masla, 350 g tvarohu, 125 g (1 téglik) kyslej smotany, 250 g smotany na šľahanie, 100 g cukru, zopár lístkov mäty a dezertné poháre.

Postup je veľmi jednoduchý: Sušienky rozdrvíme za pomoci valčeka alebo mixéru. K sušienkovej drti pridáme lyžicu cukru a pripravené rozpustené maslo. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou a ochutíme zvyšným cukrom. Vyšľaháme si šľahačku a opatrne ju vmiešame do tvarohovej zmesi. Dezert servírujeme do pohárov vrstvením v nasledovnom poradí – sušienková drť, tvarohová zmes, jahody. Počet vrstiev závisí od vašej chuti a veľkosti pohára. Zo skúseností odporúčame väčší pohár. Naplnené jahodové poháriky krátko uložte do chladničky a pred podávaním ozdobte mätovými lístkami.

Tip 2: Osviežujúca jahodová limonáda

Leto nám neúprosne klope na dvere a okrem teplôt začína stúpať aj dôležitosť pitného režimu. Neváhajte preto vyskúšať náš jednoduchý recept na domácu jahodovú limonádu.

Budeme potrebovať 100 g jahôd, 1 PL práškového cukru, 2 ČL citrónovej šťavy, kocky ľadu a vodu, resp. sódu na zaliatie. Postup je jednoduchý: Jahody umyjeme, nakrájame na malé kúsky a dáme do misky. Následne ich pocukrujeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, misku prikryjeme a zhruba na hodinu uložíme do chladničky. Počas chladenia jahody občas premiešame. Po hodine môžeme servírovať – jahody nasypeme do pohára, resp. džbánika, pridáme niekoľko kociek ľadu a zalejeme studenou vodou, prípadne sódou. Limonádu môžeme dozdobiť lístkami mäty a vychutnať si pravé jahodové osvieženie.

Tip 3: Domáca jahodová zmrzlina

Viete si predstaviť horúce júnové dni bez zmrzliny? Ani my nie. Otestujte náš recept na domácu jahodovú zmrzlinu a ľadové osvieženie budete mať vždy po ruke.

Budeme potrebovať 250 g jahôd, 250 ml kyslej smotany, 250 ml smotany na šľahanie a med (resp. cukor) podľa chuti. Postup je opäť veľmi jednoduchý. Všetky suroviny vychladíme a následne rozmixujeme za pomoci mixéra. Rozmixovanú zmes osladíme podľa chuti, uložíme do vhodnej nádobky a dáme zamraziť. Počas mrazenia zmes občasne premiešame. Po vytuhnutí nám vznikne svieža jahodová zmrzlina, z ktorej si pomocou naberačky namočenej v teplej vode tvarujeme zmrzlinové kopčeky.

Tip na záver: Najlepšie miesta na samozber jahôd

Recepty zapísané, chuťové poháriky navnadené, ale hlavná surovina zatiaľ chýba. Ak patríte k ľuďom, ktorí nevlastnia záhradku plnú úrody, nevešajte hlavu. Aj tento rok môžete zavítať na tzv. samozber, ktorý sa z roka na rok stáva čoraz populárnejším.
Čaká na vás množstvo jahodovísk, kde si môžete sami nazbierať pravé slovenské
jahody, navyše za výhodné ceny. Skvelý tip na aktívny rodinný výlet, čo poviete? 

Kde na vás budú čakať tie najchutnejšie jahôdky? V rámci západoslovenského kraja je populárny najmä zber v Plantexe Bučany, v Majcichove, Borovciach pri Piešťanoch či
Ostraticiach pri Topoľčanoch. Sever Slovenska ponúka zberačom hriadky v Borovej (okr. Martin), Partizánskom či Záblatí (okr. Trenčín). Za jahodami môžete vycestovať aj na Liptov k Bešeňovej, do Garden centra v Oščadnici alebo napr. do Rudinky na Kysuciach. Východniari môžu zamieriť napr. do Vinného pri Michalovciach alebo do Košických Olšian. Nech už sa vyberiete kamkoľvek, nezabudnite si overiť aktuálne termíny a časy zberov. Vybavte sa košíkmi, debničkami a dobrou náladou.

Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.