Jeseň je obdobím zberu chutných a šťavnatých jabĺk. Zahryznite sa do jablka každý deň a doprajte vášmu telu zázračný kokteil vitamínov a minerálnych látok. 

Poklad z raja

Jablká sú azda najstarším druhom ovocia vôbec. Dočinenie s ním mali už Adam a Eva a odvtedy sa jeho popularita rozmohla natoľko, že v súčasnosti evidujeme viac než 7 000 rôznych odrôd tohto chutného rajského plodu. Jabloň je najtradičnejším ovocným stromom aj v našich končinách. Hoci v našich záhradách kraľuje takmer od nepamäti, zdá sa, že jej obľúbenosť mierne upadá. Neustály prílev exotického ovocia najrôznejších vôní, farieb a chutí, odstavuje naše staré dobré jablko takpovediac na druhú koľaj. A to je veľká chyba. Jablká sú totiž nesmierne bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ktoré blahodarne pôsobia na náš organizmus.

Jablko ako zdroj minerálnych látok

Toto skromné ovocie v sebe ukrýva omnoho viac, než by ste čakali. Už priamo v šupke, resp. bezprostredne pod ňou, nájdeme množstvo cenných prvkov, ktoré nás dokážu ochrániť pred rôznymi druhmi zákerných chorôb. Spomedzi všetkých má najväčšie zastúpenie draslík, vápnik, horčík a železo. Z tohto titulu môžeme jablko označiť za účinného bojovníka proti náhlym mozgovým príhodám, srdcovým infarktom, osteoporóze či chudokrvnosti. Vysoký podiel vlákniny blahodarne vplýva na činnosť čriev, podporuje trávenie, eliminuje zápchy a účinne detoxikuje celý organizmus. Zároveň pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Keďže jablko neobsahuje takmer žiadny tuk, neukladá v krvi nežiaduci cholesterol, a tým chráni naše srdce.

Posilnite svoje zdravie

Bohaté zastúpenie má v jabĺčku aj pektín so svojimi silnými antioxidačnými účinkami. Jablká v sebe ukrývajú aj cenný vitamín C, čím pôsobia na posilnenie našej imunity. Viete, čo tvorí „zvyšok“ jabĺčka? Je to voda, ktorá predstavuje až 85% celkového obsahu. Z tohto dôvodu sú jablká vhodné na zahnanie smädu, príjemné osvieženie, ale i prečistenie celého organizmu. Vaše obličky vám budú viac než vďačné.  Zahryznúť sa do chutného jablka pritom môže takmer každý. Keďže má minimum kalórií, je výborným doplnkom aj pri redukčnej diéte. Diabetikov zas poteší vysoký podiel fruktózy, ktorý je v jabĺčkach obsiahnutý, pretože vďaka jej pomalému vstrebávaniu sa v krvi udržuje stabilná hladina cukru. Takže, hor sa na jesenný zber!

Všestranné jablko

Jablká majú vskutku všestranné využitie. Môžete ich konzumovať v surovom stave bez pozbavenia cennej šupky, ale i vo forme rôznych jedál, koláčov či výživných štiav. Najmä v jesennej sezóne si ich môžete užiť naozaj do sýtosti a vykúzliť z nich chutné delikatesy pre celú rodinu. Z jabĺk si dokonca môžete vyrobiť domácu pleťovú masku, ktorá vašu pleť dokonale hydratuje, osvieži a prinavráti jej stratenú pružnosť a vitalitu. Postrúhajte jedno jablko, pridajte lyžičku medu a zmiešajte. Kašičku si naneste na tvár a nechajte pôsobiť približne pätnásť minút. Pleť následne opláchnite a užívajte si hebkosť a krásu vašej pokožky. 

Príjemné jesenné dni prajú zdravému dozrievaniu jabĺk, preto ak sme vás inšpirovali, vyberte sa do záhrady alebo na trh a vložte si jabĺčka do košíka. Dobrú chuť. 😊

Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.