Životnosť kuchyne je približne 10 až 15 rokov. Skôr či neskôr sa jej jednotlivé súčasti opotrebovávajú, sú zastarané a kazia sa aj spotrebiče. Čaká vás rekonštrukcia a nechcete nič podceniť? Či ide o menšiu prerábku, alebo väčší zásah, s nasledujúcimi tipmi získate výborný prehľad, na čo nezabudnúť.

Pri rekonštrukcii sa mnohí z nás zamerajú na vizuál a farebné zladenie, no netreba podceniť ani praktickú a funkčnú stránku. Nová kuchyňa vám bude slúžiť najbližšie roky, preto zvážte každú investíciu a kvalitu jej vybavenia.

1. Jasná vízia o rozpočte

Ako prvú si položte zásadnú otázku: Koľko chcete a môžete do novej kuchyne investovať? Od toho sa bude odvíjať rozsah prerábky. Na menšie úpravy vám neraz netreba viac ako pár sto eur. Niekedy postačí dať funkčnej kuchyni nový vzhľad – prefarbiť alebo otapetovať predné dvierka, vymeniť pracovnú dosku a starší obklad prekryť novou zástenou. 

Ak už dlhšie snívate o úplne novej kuchyni, ktorá bude odrážať váš vkus aj nároky na vybavenie, zrejme pôjde spolu so spotrebičmi o tisícky eur. Zisťujte dostupnosť materiálov, ich ceny, porovnávajte aneváhajte osloviť viacerých odborníkov a stolárov. Nerobte kompromisy s vidinou nižšieho rozpočtu. Radšej si ešte pár mesiacov šetrite, aby ste mali kuchyňu, o akej ste vždy snívali. 

2. Ideálny tvar linky

S väčšou prerábkou často súvisí aj zásah do dispozície interiéru. Už jedna stena, ktorá otvorí priestor medzi obývačkou a kuchyňou, môže úplne zmeniť vaše uvažovanie. Najčastejšie vyberáte z nasledujúcich tvarov:rovná kuchynská linka na jednu stenu, kuchynská linka do tvaru L a U, alebo kuchynská linka s ostrovčekom. 

Vždy pozerajte aj na praktickú stránku jej realizácie. Budem mať pri novom koncepte k dispozícii prípojky na vodu a odpad? A čo rozvody elektriny a plynu? Koľko nových elektrických zásuviek bude treba či ako vyriešim odsávanie pár? Tieto otázky by ste mali mať zodpovedané ešte predtým, ako novú kuchyňu objednáte. Vyhnete sa tak nákladom navyše a rôznym núdzovým riešeniam.

Muž montuje kuchyňu.
(Foto: Adobe Stock)

3. Pracovný trojuholník – polovica spokojnosti

Predchádzajúcu výzvu vám pomôže rozlúsknuť vytvorenie pracovného trojuholníka. Ak totiž chceme, aby nám priestor vyhovoval, musíme pri navrhovaní zvážiť aj jeho ergonómiu. Trojuholník v kuchyni pracuje s tromi zónami: 

  • oblasť na uskladnenie potravín (chladnička, mraznička, skrinky na potraviny), 
  • oblasť na prípravu a čistenie potravín (kuchynský drez, umývačka riadu, miesto na pracovnej doske), 
  • oblasť na varenie potravín (rúra, sporák, skrinky a zásuvky s kuchynskými pomôckami, miesto na odkladanie hotových jedál). 

V tejto postupnosti môžete zóny uložiť aj pri rovnej kuchynskej linke. Ak však uvažujete o kuchyni do tvaru L či U, pracovný trojuholník váš pohyb po kuchyni zefektívni a ušetrí vám kroky aj cenné minúty pri varení.

4. Ideálne výšky, hĺbky a šírky

Ideálna výška kuchynskej pracovnej dosky pre ľudí vysokých 165 – 175 cm je 85 – 87 cm. Pri jej plánovaní však môžete zohľadniť aj priamo vašu výšku a viac sa pri varení nehrbiť. Postavte sa rovno, ruky zohnite v lakťoch do pravého uhla a dlaňami klesnite o 10 cm. To bude tá správna výška pre vás.

Dĺžka jednotlivých zón v kuchynskom trojuholníku by sa mala pohybovať od 120 do 270 cm. Štandardná hĺbka pracovnej plochy je 60 cm. S ňou prirodzene úzko súvisí aj hĺbka spodných skriniek, pri horných skrinkách je hĺbka zväčša iba polovičná. 

Okolo drezu a varnej plochy rátajte s minimálnymi „pristávacími“ plochami s dĺžkou 45 – 60 cm po oboch stranách. Ak by bola hneď z jednej strany stena alebo vysoká skrinka, nevyhnete sa stiesnenému pocitu a rýchlemu zašpineniu.

Usmiata žena v kuchyni.
(Foto: Adobe Stock)

5. Najlepšie miesta na spotrebiče

Správna funkčnosť kuchyne, nižšie náklady na energie a dlhšia životnosť. To všetko získate pri premyslenom usporiadaní spotrebičov. Práve tie kuchynské buď produkujú teplo, alebo sú v permanentnej prevádzke. Nehovoriac o tom, že výsledná cena za kompletné vybavenie sa môže šplhať k tisícom eur. Pri výbere sledujte energetické triedy, spôsob inštalácie aj nároky na prúdenie vzduchu okolo nich. Vo všeobecnosti sa môžete riadiť nasledujúcimi zlatými radami.

  • Chladničku a mrazničku neumiestňujte do blízkosti spotrebičov vyžarujúcich teplo (rúra, varná doska, umývačka riadu), radiátora ani priamo vedľa slnečného okna.
  • Rúra a sporák nad sebou? Rokmi overené riešenie v kuchyni výborne šetrí priestor. Ak sa všakrozhodnete rúru zabudovať do skrinky, umiestnite ju vyššie, približne 80 cm od podlahy. Uľahčíte si manipuláciu s horúcimi plechmi.
  • Medzi varnou doskou a digestorom je vhodné dodržať vzdialenosť 75 cm, prípadne podľa odporúčania výrobcu. V prípade indukčnej varnej dosky je bezpečné umiestnenie už vo vzdialenosti 65 cm.
  • Umývačka riadu patrí do blízkosti drezu, maximálne do vzdialenosti 90 cm od neho.

Nemusíte byť na všetko sami

V prípade kuchyne naozaj platí dvakrát meraj a raz rež. Pocit z dokonalosti rýchlo pokazia už jedny dvierka, ktoré sa nedajú naplno otvoriť. Sen o krásnej kuchyni a aj vaše financie zverte odborníkom, ktorí majú vo svojej práci bohaté skúsenosti.

Zároveň myslite aj na to, ako si kuchyňu zachovať vo výbornom stave čo najdlhšie. Niekedy sa totiž aj tie najdrahšie spotrebiče pokazia skôr, ako si ich stihnete užiť, alebo vašu novú linku zhora vytopí sused. Nahradiť takéto škody a neočakávané náklady vám pomôže poistenie Bezstarostný domov od poisťovne Kooperativa. Poistiť si môžete aj skrat elektromotorov a okrem toho si viete pripoistiť, aby štandardná záruka vašich elektrospotrebičov bola predĺžená. Tým si zabezpečíte komplexné krytie vybavenia svojej domácnosti.

VIAC O POISTENÍ DOMÁCOSTI