Čas, kedy začínajú kvitnúť prvé jarné bylinky je tu, využite ich silu vo váš prospech.

Medvedí cesnak

Ide o bylinku, ktorú obľubujú ľudia aj zvieratá. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou potravou, ktorú skonzumuje medveď, keď sa prebudí zo zimného spánku. Okrem výbornej korenistej chuti je preslávený najmä vďaka liečivým účinkom. Výrazné detoxikačné účinky, pomoc pri žalúdočných problémoch, kŕčových žilách, bolestiach hlavy či úprava vysokého krvného tlaku, to sú len niektoré z nich.

Cesnak sa vyskytuje v listnatých a lužných lesoch, má široké zelené listy a prezrádza ho typická cesnaková vôňa. Obdobie jeho rastu a následného kvitnutia začína skoro na jar a trvá až do mája. Odporúčame zbierať najmä mladé lístky ešte pred zakvitnutím, vtedy majú lepšiu chuť a sú bohatšie na vitamíny.

Medvedí cesnak môžete konzumovať priamo bez tepelnej úpravy ako prílohu k chlebu s maslom, môžete ho pridať do šalátov, polievok a všade tam, kde zvyčajne používate bežný cesnak. Obľúbenou pochúťkou je pesto z medvedieho cesnaku, ktoré sa výborne hodí k cestovinám.

Pri zbere medvedieho cesnaku je dôležité, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou. Rozdiely medzi bylinami nájdete v tomto článku.

Petrov kľúč

Zdroj: Google
Zdroj: Google

Petrov kľúč, oveľa známejší ako prvosienka jarná, rastúca na prahu jari, otvára dvere ku zdraviu dýchacích orgánov, obličiek a pomáha aj pri problémoch s nespavosťou. Výborná je na prípravu čaju. Pri zbere sa sústreďte len na jej kvety, aby ste nepoškodili zvyšok rastliny. Kvitne len dva mesiace, od marca do apríla a nájdete ju na vlhších slnečných lúkach, lesných stráňach, ale aj v listnatých lesoch a na brehoch potokov. Je čiastočne chránená, čo znamená, že sa môže zbierať iba vňať s kvetom, pri všetkých druhoch je chránený koreňový systém.

Na prípravu čaju z prvosienky jarnej budete potrebovať asi hrsť jej kvetov, ktorú zalejete pol litrom vriacej vody a necháte lúhovať 10 minút.

Púpava lekárska

Hoci ju niektorí pestovatelia anglických trávnikov môžu považovať za burinu, už jej druhové meno napovedá, že má blahodarné účinky na náš organizmus. A nie je ich vôbec málo. Púpava zlepšuje funkciu pankreasu, pečene, žlčníka a podporuje tvorbu červených krviniek. Vďaka tomu, že napomáha tvorbe žlče, tráveniu a prečisťuje krv, je veľmi vhodná pri jarnej očiste.

Rastlina púpavy má skutočne všestranné využitie a dá sa zužitkovať bezo zvyšku. Listy obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, napríklad vitamín B6, tiamín, riboflavín, železo, horčík či mangán. Najmä mladé listy obsahujú vysoký podiel vitamínu C. Zaujímavosťou tiež je, že v listoch púpavy sa nachádza dvakrát viac železa ako v špenáte. Konzumovať ich môžete bez akejkoľvek tepelnej úpravy, majú mierne horkastú chuť a hodia sa do šalátov.

Koreň púpavy sa zbiera začiatkom jari, ešte predtým, ako začne púpava kvitnúť. Zvyčajne sa z neho pripravuje odvar. Z púpavových kvetov sa zase robí med či sirup, ktorý pomáha liečiť choroby dýchacích ciest a pôsobí aj preventívne. Med si pridajte do čaju, natrite na chlieb s maslom alebo ho konzumujte len tak lyžičkou. Kvety môžete zbierať kedykoľvek v čase kvitnutia, no radšej sa nepokúšajte ich sušiť. V priebehu pár dní by sa vám zmenili na biele páperie, do ktorého deti s obľubou fúkajú.

Okrem menovaných byliniek existuje mnoho ďalších jarných rastlín s obdobne prospešnými účinkami, napríklad sedmokráska, baza, podbeľ či žihľava. Vyberte sa preto do lesa alebo na lúku a zúročte silu prírody.

Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.